≡ Menu

Hemsley + Hemsley

Illustratie Hemsley + Hemsley klein

‘We love fat and we love bones.´ Melissa Hemsley en Jasmine Hemsley staan in de keuken van Dille en Kamille in Amsterdam. Speciaal voor de lancering van hun kookboek ‘De kunst om goed te eten’zijn de zusjes uit Engeland gekomen, om een paar van hun favorieten eruit te koken. Ik moet lachen. De uitspraak ‘je bent wat je eet’ gaat in dit geval niet op. De zusjes zijn niet vet en evenmin kan je hun botten tellen. Ze zien er juist super gezond uit. Melissa – met de pony – heeft een sixties geel met zwart zebra jurkje aan. Oudere zus Jasmine ziet er wat stoerder uit. Ze draagt een trui waar ‘boef’ op staat die ze in Amsterdam heeft gekocht. Ze dacht dat het ‘beef’ betekende; in het Nederlands.

‘Boil your bones’ is het credo van de twee, die in Londen net zo beroemd zijn als Jamie Oliver. ‘Bone broth’ – zoals ze zelfgemaakte bouillon van botten noemen – is de essentie van hun keuken. De zusjes houden kipkarkassen graag twaalf uur op het vuur tot ze beginnen te verkruimelen. En runderbotten maar liefst vierentwintig uur, tot ze eruit zien alsof ze zijn aangespoeld op het strand. ‘Je kunt het zien het als een levenselixer,´ vertelt Jasmine. ‘Bouillon is voor ons als een groen sapje. Botten zitten boordevol proteïne, vitamine, mineralen, collageen en keratine. Door er bouillon van te trekken krijg je op een goedkope manier goede dierlijke vetten binnen.’

Op het fornuis staat al een pan runderbouillon te pruttelen. Ernaast staat een grote pan runderragù met kippenlever. Melissa schenkt een glaasje bouillon in, dat ze zojuist op smaak heeft gemaakt met gember- en citroensap, miso, lente ui, rode peper en koriander. ‘Het is gemakkelijk om in te vriezen, en ook om op te warmen. Daarnaast geeft het veel smaak aan gerechten. Kook het in quinoa, doe er wat lente uitjes bij, wat gehakte ui, wat tamari en een ei en je hebt de lekkerste maaltijd in maar vijf minuten,’ tipt Melissa. Voor de pan runderragù raspt ze wat wortel. ‘Daardoor krijgt het meer structuur en wat extra zoetheid.’

Het vet dat van de botten komt tijdens het maken van de bouillon gebruiken de zusjes om mee te bakken en braden. ‘Kijk,’ laat Jasmine zien, terwijl ze een glas met vet omhoog houdt. ‘Gratis kookvet, dat ik van de bouillon heb afgeschept.’ Aan calorieën tellen doen de twee niet. ‘Vet is belangrijk voor je lichaam. Het vult en het levert langdurig energie.’ Wel maken ze een onderscheid in natuurlijk vet en onnatuurlijk vet. ‘Wij gebruiken alleen natuurlijk vet als dit. Goede vetten om te koken en bakken zijn verder boter, ghee (geklaarde boter) en kokosolie. Plantaardige ongeraffineerde olie zoals extra vergine olijfolie gaan in salades, en in de pesto.’

Voor hun gerechten maken de zusjes graag gebruik van blenders, keukenmachines en andere moderne gadgets. Een daarvan is de spiraalsnijder – ook wel ´spiralizer´ genoemd, een machine waarmee je glutenvrije spaghetti van groenten kunt maken. Naast de pannen met runderbouillon en runderragù ligt op het grote keukenblok van de keuken een kleurrijk palet groenten. ‘Help mee!’ Spoort Melissa enthousiast aan, nadat ze heeft laten zien hoe je er slierten mee maakt. In een mum van tijd is het een groot feest met slingers groene courgetti, rode paprika en oranje pompoen. Met fruit werkt het spelletje ook. Appel bijvoorbeeld. ‘Met een beetje kaneel en vanille erover smaakt dat naar appeltaart,’ aldus Jasmine.

Melissa en Jasmine mogen gluten en suiker vermijden en voedzaam koken, het belangrijkste is dat het eten smaakvol blijft. Het toetje op onze lunchmaaltijd zijn proteïnerijke brownies. Ervoor doet Jasmine zwarte bonen, boter, ei, cacao, vanille extract, maple syrup, walnoten en wat zeezout in een keukenmachine. Na een tiental tellen is het mengsel klaar. ‘That’s it, zo gemakkelijk. Echt ideaal, en beter nog – je kan er treeën tegelijk van maken. Vries ze in op zondag en neem ze vervolgens elke dag mee naar je werk. Tegen de tijd dat je gaat lunchen zijn ze ontdooit!’

Als ik na ‘loads of’ bouillon, courgetti met runderragù, courgetti met pesto en zwarte bonen brownies met drie ‘Dutch kisses’  afscheid neem van de zusjes, verzekert Melissa zich: ‘Ben je wel vol? Heb je genoeg gegeten?’ ‘Ja,’ lach ik, voordat ik de kou in ga. ‘Ik heb zeker genoeg gegeten!’ Ik heb weer wat vet op mijn botten. Nu alleen nog een trui met ‘beef’ erop aan.